Ledare och föreläsare

Jonas Halfvarson

Jonas Halfvarson, docent föreläser om ”När tarmen går i otakt”

Föreläsning:

Mag-tarmkanalen kännetecknas av ett nära samspel mellan tarmens mikroorganismer, cellerna i tarmväggen och immunförsvaret. Detta samspel måste vara i balans för att vi människor skall må bra. Vid kraftig påverkan eller långvarig låggradig påverkan kan balansen rubbas och vi riskerar utveckla olika former av besvär eller i värsta fall sjukdom. Besvär från mag-tarmkanalen kan vara svåra att berätta om och kan uppfattas som tabubelagda. Jag kommer att prata om hur olika yttre faktorer såsom kost och läkemedel påverkar samspelet men även om arvsanlagens betydelse i sammanhanget. Utifrån mitt arbete som mag-tarmläkare och forskare inom området kommer jag även att belysa vad som kan inträffa när samspelet spårar ur och vi drabbas av inflammation i mag-tarmkanalen.
Fotograf: Andreas Hylthén

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *